Knäckig äppelpaj

Jag brukar dels vinterförvara en del äpplen, dels frysa in av fallfrukten i klyftor. Perfekt att ta fram sen under höst och vinter för att laga paj eller göra äpplemos eller annat gott. Ett gott recept på äpplepaj ser ni ovan i videon. Sedan har jag en annan jag brukar göra. Se nedan.

Knäckig äppelpaj

Ingredienser
150 g smör
2 dl råsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen
Till servering
grädde
vaniljsås

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform.
Fördela smeten över.
Grädda i ugnen ca 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
Till servering: Servera med grädde eller vaniljsås.

1 okt 2020