Bra att göra i trädgården - november

Då är vi framme vid november och på en del håll har det redan kommit snö. Även om du kanske helst sitter inne och testar nya casinon, läs mer här, så finns det en del saker att pyssla med ute i trädgården, innan vintern är här på allvar. Skulle vädret däremot vara sämre, så är det helt ok att stanna inne och pyssla med lite annat.

Pyssla ute

Om du inte har plockat och gjort rent redskapen ännu, så är det hög tid att göra det nu, så att de inte blir liggande och rostar ute i trädgården. Förhoppningsvis har du redan tagit in vattenslangen och tömt den så väl som tömt tunnorna med regnvatten.

Är det lite löv på gräsmattan, kör över dem med gräsklipparen, de blir till fin gröngödsling när de finfördelas. Löv på gångar är bra att ta bort så ingen halkar. Lägg dem i komposten eller låt löven torka och bred dem över växterna som vinterskydd.

Gräv gärna om komposten innan den fryser till. Vattna om komposten är torr.

Klipp inte ner perennerna. Däremot ska jordgubbar och pioner klippas ner för att undvika blad- respektive pionmögel som övervintrar i bladen. Många perenner är oerhört vintervackra med sina fröställningar, dessutom samlas det lättare löv och snö bland stjälkarna och bildar skydd åt dem.

Skydda växterna

Om du har rosor, som är känsliga, kupa dem med luftig kompostjord, sand, torra löv och granris eller med barkmylla. Använd INTE täckbark, då de drar kväve ur jorden och kan bilda hårda iskakor runt rosens bas

Andra känsliga växter behöver också täckas med torra, luftiga löv och grankvistar.

Plantera och driva

Du kan nu plantera lökar, av bland annat tulpaner och du kan så länge marken är mjuk och grävbar även plantera lövfällande buskar och perenner

Vill du driva upp julblommor som amaryllis, hyacinter, jultulpaner och tazetter så kan du redan börja nu. Kolla av varje sort hur lång tid de behöver på sig så att de blommar lagom till julen.

Hjälp fåglarna att klara vintern

Våra fåglar ska vi vara rädda om. Se över dina fågelmatare och häng sedan ut dem då de blir kallare. Det är då det blir svårare för fåglarna att hitta mat. Se till att fortsätta mata dem om du börjar, för annars kommer fåglarna få det svårt att hitta nytt ställe. Fortsätt att mata fram till våren.

Hela klasar rönnbär är bra att lägga i frysen och sedan plocka fram till glädje för fåglarna senare under vintern när alla bären i träden redan är uppätna. Frusna rönnbär blir en fin julklapp till fåglarna.

Äpplen är det många fåglar som gillar, och särskilt trastar är förtjusta i frukten. Gör arrangemang av mossa, kottar, kvistar och äpplen, och byt ut äpplena allteftersom de blir uppätna.

Småpyssel

Passa på att samla material till att göra adventsdekoration av när marken ännu är bar. Du kan ta av mossa, vackra grenar och kvistar, kottar och gräsvippor. Passa också på att binda kransar till dörren. Kolla ljusslingorna nu så de fungerar sedan när det är dags att hänga upp ljusslingorna ute i trädgården.

Helger som Allhelgonadagen och allhelgonahelgen, Gustav Adolfs dagen och Fars dag infaller nu i november, även första advent infaller i år i november. Så varför inte satsa på att ha pysselkvällar inne och göra egna julkort, tomtar eller små, fina pappersänglar

Trädgårdstidningar och -böcker är inte fel att kura ihop dig i soffhörnan med, läsa, betrakta och låta dig inspireras inför kommande säsonger. Nu så här års börjar även frökatalogerna att dimpa ner. Så sätt dig ner och planera och dröm om våren och sommaren som kommer att komma.

5 Nov 2020