Sommarblommor - vanliga frågor och svar

Måste jag plantera om mina nyinköpta sommarblommor?

Svar: När du köper en växt, så kommer den i en slags kruka, som mer ska ses som ett emballage. Den är beräknad att räcka, tills du får hem den. Du bör därmed plantera om dem när du kommer hem med dem.

Stora, färdigplanterade amplar och grupper behöver du dock inte plantera om.

Den jord som mina sommarblommor stod i förra året. Kan jag använda den i år igen?

Svar: Ofta har den gamla använda jorden inte samma bra struktur som ny jord och den har även blivit kompaktare. Sedan är även den mesta näringen förbrukad. Det är alltså bättre att köpa ny jord.

Vilken jord ska jag välja till sommarblommorna?

Svar: Läs på innehållsförteckningen. Jorden bör inte bestå av enbart torv. Helst ska det finnas både lera, grov sand, lecakulor och barkmull i jorden förutom alla nödvändiga näringsämnen.

Måste jag ge växterna näring?

Svar: Den näring som finns i jorden brukar snabbt förbrukas av nyplanterade blommor och växter och tar slut. Det är bra att ersätta den förbrukade näringen, du måste gödsla. Det enklaste sättet är att hälla svag dos av flytande näring i vattnet varje gång du vattnar.

Hur mycket ska jag vattna mina sommarblommor?

Svar: Känn efter! Långt ner i krukan med fingret! Tänk på, att ett jordigt finger betyder en riktig odlare.

När ska jag vattna?

Svar: Bäst tid att vattna är tidigt på morgonen, men det går även att göra sent på kvällen. Undvik att vattna mitt på dagen när solen står högt. Vattna även då det regnar, det ger extra kick för växter och blommor.

Vilka växter ska jag välja?

Svar: Låt förnuftet bestämma och inte ögat. Även om de blommande ser lockande ut, välj de knoppiga. Om du ändå av något skäl väljer de långa med blommor, bör du klippa ner dem, innan du planterar dem.

Slutsats: Välj hellre låga, knubbiga och knoppiga än långa med utslagna blommor.

1 Jul 2020