Tillbehör vid sådd och förkultivering

Du kan redan nu börja att så fröer inomhus, genom att förkultivera dem som det heter. Det innebär att du sår inne, driver upp dem till små plantor, som du sedan kan plantera ute. Det finns en massa bra tillbehör för att förkultivera fröer till blommor, grönsaker och kryddväxter. Bland vanliga tillbehör finns dessa:

 • Såkrukor
 • Odlingstråg
 • Pluggbrätten
 • Minidrivhus
 • Växtbelysning

De arter och sorter som kräver en förkultivering det är de som inte hinner växa till sig tillräckligt för att bjuda på blomning och skörd om de direktsås utomhus i vårt nordliga klimat.

Olika tillbehör har olika funktioner och ändamål. Så jag tänkte ge en liten guide över några av dem. En annan bra guide, för casino bonus, kan du hitta genom att klicka här.

Krukor för sådd och förkultivering

De krukor som du ska ha att så i, de måste alltid ha ett hål i botten så att vatten kan rinna av. De krukor som används för förkultivering av fröer brukar vara rätt så små, kring runt 8–9 cm i diameter. I dessa kan du sedan så ett till tre fröer, beroende på hur stora fröna är. Det är i dessa krukor som groning sker, alltså uppväxten av groddplantan med de så kallade hjärtbladen. När de sedan blir större ska de omskolas. Det betyder att ta upp roten och plantan för att plantera om i större krukor.

Odlingstråg för bredsådd

Det går även att använda dig av så kallade odlingstråg. I dessa kan du breda ut jord på en stor yta och sedan bara strö fröerna över. Sedan täcka över dem med jord igen. Bredsådd är bra att göra om du tänkt odla mycket av en sort och när fröerna som du ska så är mycket små. Är det extremt små fröer så kan du blanda dem med sand. När de kommit upp och börjar trängas med varandra, då är det dags att plantera om dem i större krukor, odlingslådor eller på den slutgiltiga växtplatsen.

Fröer som passar bra för bredsådd är bland annat dessa:

 • Basilika
 • Prydnadsgräs
 • Paprika
 • Chili
 • Tomat
 • Purjolök
 • plocksallat

Förkultivera med pluggplantor

En pluggplanta består av en liten stabil jordplugg fylld av rötter samt en liten planta ovan jord. Du kan driva upp pluggplantor genom att förkultivera i pluggbrätten, Rootmaster eller pluggboxar. Du fyller då alla pluggar med jord och sedan ett frö i varje plugg. Fördelarna med att förkultivera genom att driva upp pluggplantor är att du kan odla många plantor på liten yta och att de små plantorna är lätta att hantera vid omskolning eller utplantering.

Värme och belysning för sådd och fröplantor

Fröer tycker om att ha värme så att de gror på bra. Fröplantor som drivs upp inomhus under årets första månader kan även behöva tilläggsbelysning när det naturliga ljuset inte räcker till. Att skapa värme kan göras genom att ställa dem över ett element, på ett golv med golvvärme eller köpa en värmematta. När fröerna väl grott och det kommit upp en fröplanta så ska de dock stå svalt.

Tilläggsbelysning används när groddplantorna har kommit upp en bit. Bristen på ljus kan göra att plantorna drar iväg för snabbt på höjden och blir långa och rangliga. Extra belysning med lysrör eller en drivbänk med LED-lampor gör att plantorna växer i en lugnare takt och hinner stadiga och kompakta på vägen.

Förkultivera i minidrivhus

Idag är det möjligt att köpa ett så kallat minidrivhus som då ofta innehåller tråg, såkrukor eller pluggar, bricka för bevattning underifrån och lock med ventilation. I vissa paket ingår även värmematta och belysning. Du kan välja att köpa färdiga paket för förkultivering eller sätta ihop ditt eget minidrivhus för att skapa bästa förutsättningar för sådden.

Vattna sådder underifrån

Det bästa är att vattna frösådder underifrån. Då kan jord och rötter suga upp den mängd vatten som behövs och jorden hålls lagom fuktig. Bevattning underifrån skapar du genom att ställa krukor, tråg och pluggbrätten med hål i botten på en bricka eller annat underlag som du kan hälla vatten i.

21 Mar 2021