Tips om du funderar på att skaffa växthus

Om du har platsen för det, så är det inte fel att satsa på att ha ett växthus. Idag finns det ju dessutom många storlekar på ett växthus, så även du som har en lite mindre trädgård kan ha ett. Om du behöver ha lite extra slantar inför bygget av det, testa lyckan på ett casino genom att klicka här. Idag kan växthus även användas till mer än bara en plats för blommor och växter. Ett växthus kan även byggas som tillbyggnad till huset eller vara fristående hus.

Tillbyggnad eller fristående växthus?

Ett växthus kan som sagt antingen byggas som en fristående enhet eller som en tillbyggnad till huset. Oavsett vilket av det du väljer så finns det smarta och monteringsfärdiga byggsatser att välja mellan. Sedan kan du så klart bygga det helt på egen hand genom att handla hem det material du behöver från ett byggvaruhus. Vad som passar dig bäst beror på din budget samt vad du har tänkt odla i ditt växthus. Sedan kan det även tillkomma tillval som hyllor och bänkar, öppningsbara glaspartier i taket, armaturer och bevattningssystem.

Olika kvalitet på växthusen

Det finns som sagt många varianter av växthus och det gör att det även finns i flera prisklasser. Ofta är det dock så att ju billigare växthuset är, desto svagare är de profiler som håller samman huset. 

Den mest hållbara konstruktionen är tillverkad i aluminiumprofiler. Aluminiumprofilerna har också fördelen att de är i princip underhållsfria och kommer i flera olika färger. Men, träprofiler kan vara vackra och kännas mer genuina. Dock kräver de bra mycket mer underhåll.

När du ska placera ditt växthus så måste du ha en grund som den ska stå på. Det kan varaen hel gjuten platta, lecablock eller gjutna plintar. Det är viktigt att ha en stabil grund då den  fungerar som ett värmemagasin som fångar upp värmen på dagen och sprider det i växthuset under natten.

Växthus består ju av en mängd fönster som är i glas eller plast. Det klassiska är att använda sig av fönsterglas, men de olika plastalternativen blir allt vanligare. Ett alternativ är plexiglas som ger nästan samma transparens som ett vanligt glas.

Tänk även på att grunden måste vara mycket stabil. Sättningar i ramen kan leda till att växthuset blir skevt och det i sin tur kan leda till att glasskivorna spricker. Det problemet föreligger inte i samma utsträckning när det gäller plastglas.

Placering av växthuset

Placeringen av själva växthuset är bra att fundera på. Det är nämligen bra att sätta det där den fyller den allra bästa funktionen. Allra helst så ska det stå så att det får sol under större delen av dagen, men skugga under en period. Det bör även ligga på en plats som känns lättillgängligt för dig. Det ska ju vara lätt att få dit växter, jord, vatten med mera. Sedan ska du ju bära in grönsaker och annat in i huset. Då är det dumt om växthuset ligger allt för långt bort. 

Det vanligaste är att det inte krävs ett bygglov för växthuset, men det kan bero på ur detaljplanerna ser ut för området, hur nära grannen huset kommer att ligga och vilken storlek det blivande växthuset har. Om du är osäer så är det alltid bäst att kontakta kommunen för råd och fakta.

13 Feb 2021